Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
makaron 350 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
koper włoski 1 sztuk
szalotka 8 sztuk
wino białe wytrawne 2 łyżek stołowych
owoce morza mieszane mrożone 250 gramów
cytryna 1 sztuk
koperek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Rozmrożone
owoce morza osuszyć na papierowym ręczniku. Oczyszczona bulwę
kopru włoskiego pokroić w małą kostkę. Wyszorowana
cytrynę pokroić w plasterki, przeciąć je od środka w kierunku brzegu i wywinąć końcówki w przeciwne strony.W rondlu rozgrzać
oliwę, dodać posiekana bulwę oraz oczyszczone, posiekane
cebulki i smażyć, mieszając, 3 minuty. Przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu, aż
koper będzie miękki. wlać
wino i dodać mieszankę
owoców morza (
małże,
krewetki). Zagotować potrawę i zmniejszyć gaz, gotować 3 minuty, aż
owoce będą gorące. Wymieszać z osączonym
makaronem, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Ogrzewać 2 minuty. Przełożyć
sałatkę na ogrzany półmisek, udekorować przygotowanymi plasterkami
cytryny oraz gałązkami
kopru i od razu podawać.Uwagi:Tę
sałatkę można też podawać jako drugie danie (dla 4 osób).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Włoska
Owoce morzaPotrawy z
MakaronemSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: