ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Klasyka ;-). Wczoraj na FB pojawił się komentarz: 'a ja szukam u Ciebie biszkoptu z kremem i truskawkami'. Był wstyd, że taki przepis przez prawie 10 lat istnienia MW nie zdążył się pojawić... niniejszym nadrabiam ;-). Delikatny i prosty biszkopt 'rzucany' (tutaj więcej o samym biszkopcie), pyszny krem budyniowy i oczywiście truskawki z galaretką. Proste a smaczne, bardzo polecam!
Składniki na biszkopt:
2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
250 ml mleka
3 łyżki cukru
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
40 ml zimnej wody
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować, chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.
Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.
W misie miksera umieścić schłodzony serek mascarpone i krótko ubić (mieszadła do ubijania piany z białek). Dodawać zimny budyń, w trzech turach, nie zaprzestając ubijania. Budyń będzie gęsty i grudkowaty, ale podczas miksowania z serkiem mascarpone zamieni się w jednolity krem budyniowy (cierpliwości! ;-).
Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu budyniowego np. z 1 - 2 łyżkami (by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny). Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu budyniowego i zmiksować do połączenia.
Ponadto:
300 - 400 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku
Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Biszkopt (można go nasączyć, patrz dopisek poniżej) przykryć kremem budyniowym, wyrównać. Na kremie poukładać przepołowione truskawki, lekko wciskając je w krem. Odstawić do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do jej stężenia.
Uwaga: poncz do biszkoptu nie jest koniecznością, ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy lub cytryny wymieszanym z wodą (w sumie około 1/4 szklanki), by nie był zbyt suchy.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-z-kremem-budyniowym-i-truskawkami