ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Biszkopt z truskawkami to chyba najbardziej tradycyjne ciasto z truskawkami i chyba nie ma osoby, która nie lubi tego deseru. Soczystość truskawek podkreśla masa budyniowa, która najlepiej komponuje się z truskawkami zanurzonymi w galaretce.
Gorąco polecam!!
biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masa budyniowa:
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
250g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
400g truskawek
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka nadal ubijając.
Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy( Ø26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i upiec w 160°C.
Na mleku ugotować budyń, przestudzić.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.
Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłego budyniu i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Zimny serek mascarpone zmiksować i dodawać do niego zimny budyń.
Masę budyniową wyłożyć na zimny biszkopt.
Na masie poukładać truskawki.
Galaretki rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu wody i odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę wylać na truskawki i odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/biszkopt-z-truskawkami