ßßß
biszkopt:3 jajka1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejmasa budyniowa:1 szklanka mleka1 budyń waniliowy3 łyżki cukru250g serka mascarpone2 łyżeczki żelatynydodatkowo:2 galaretki truskawkowe400g truskawekBiałka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka nadal ubijając.Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.Spód tortownicy( Ø26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i upiec w 160°C.Na mleku ugotować budyń, przestudzić.Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłego budyniu i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny.Zimny serek mascarpone zmiksować i dodawać do niego zimny budyń.Masę budyniową wyłożyć na zimny biszkopt.Na masie poukładać truskawki.Galaretki rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu wody i odstawić do wystudzenia.Tężejącą galaretkę wylać na truskawki i odstawić do całkowitego stężenia.Smacznego!!
