ßßß
Cookit - przepis na Biszkopt z truskawkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Biszkopt z truskawkami
Składniki
Budyń waniliowy
Cukier
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Mleko
Ser mascarpone
Truskawka
Żelatyna
Galaretka truskawkowa
Wykonanie
Biszkopt
z
truskawkami
to chyba najbardziej tradycyjne ciasto z
truskawkami
i chyba nie ma osoby, która nie lubi tego deseru. Soczystość
truskawek
podkreśla masa budyniowa, która najlepiej komponuje się z
truskawkami
zanurzonymi w
galaretce
.Gorąco polecam!!
biszkopt
:3
jajka
1/4 szklanki
cukru
1/2 szklanki
mąki pszennej
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
masa budyniowa:1 szklanka
mleka
1
budyń waniliowy
3 łyżki
cukru
250g
serka mascarpone
2 łyżeczki
żelatyny
dodatkowo:2
galaretki truskawkowe
400g
truskawek
Białka
ubić na sztywno z
cukrem
. Do ubitych
białek
dodać
żółtka
nadal ubijając.Do masy jajecznej dodać przesiane
mąki
i delikatnie wymieszać.Spód tortownicy( Ø26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać
biszkopt
i upiec w 160°C.Na
mleku
ugotować
budyń
, przestudzić.
Żelatynę
zalać niewielką ilością
wody
i odstawić do napęcznienia.Napęczniałą
żelatynę
dodać do ciepłego budyniu i wymieszać do rozpuszczenia
żelatyny
.Zimny
serek
mascarpone
zmiksować i dodawać do niego zimny
budyń
.Masę budyniową wyłożyć na zimny
biszkopt
.Na
masie
poukładać
truskawki
.
Galaretki
rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu
wody
i odstawić do wystudzenia.Tężejącą
galaretkę
wylać na
truskawki
i odstawić do całkowitego stężenia.Smacznego!!
Źródło:
http://kucharzenieedi.pl/biszkopt-z-truskawkami
Przepisy powiązane
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Składniki powiązane (0)