ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa delicja

Truskawkowa delicja

nazwa

Wykonanie

Truskawkowa delicja to ciasto z ” potrzeby chwili” czyli sposób na wykorzystanie zamrożonych truskawek i ochota na kawałek owocowego ciasta.
Tak powstało ciasto, które znika w oka mgnieniu.
Gorąco polecam!!
biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
Masa truskawkowa:
1/2 – 1 kg zamrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Masa śmietankowa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać żółtka a pod koniec dodać przesiane mąki. Piec w temp 160°C na blaszce 25×30 cm.
Truskawki odmrozić, dodać galaretkę w proszku i podgrzewać do rozpuszczenia galaretki.
Truskawki wystudzić i tężejącą masę truskawkową wylać na ostudzony biszkopt.
Serek mascarpone połączyć ze śmietanką i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie napęczniałą podgrzać do rozpuszczenia.
Żelatynę dodać do masy śmietankowej i wyłożyć na masę truskawkową.
Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch i odstawić ciasto do całkowitego stężenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/truskawkowa-delicja