Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Rolada zebra ze
śmietaną, ...Deser ze
śmietaną,
kiwi i ... »No to ciąg dalszy.... następne buły
śniadaniowe ze
słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha.Składniki:
mąka pszenna tym 500- 600 g
jajko 1 szt
masło 70 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 3 łyżki
drożdże świeże 45 g
mleko 1/3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
słonecznika z 200 gKrok 1Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone
drożdże cukier mleko i
mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników w płynna masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, najlepiej przykryte ściereczką.Krok 2Do misy wsypujemy przesianą
mąkę, wsypujemy
sól,wybijamy
jajo, dodajemy rozczyn i rozpuszczone letnie
masło. Teraz dodajemy
wodę i
oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto kolo 10-15 minut.Krok 2Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze
słonecznikiem i
potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut. Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły
woda przynajmniej 3
razy podczas pieczenia.
sobota, 14 maja 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyOd tygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy.
Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie. Skła
Chałka z
żurawinąJak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę , nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna
chałka wyszła, a właściwie dwie. &nRogaliki z
dżemem i lukremNo to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki:
mąka pKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter