ßßß Cookit - przepis na Bliny - rosyjskie placuszki

Bliny - rosyjskie placuszki

nazwa

Wykonanie

Bliny to niewielkie placki, jedno z tradycyjnych dań kuchni rosyjskiej. Jednak są na tyle rozpowszechnione w Polsce, zwłaszcza na jej wschodnich kresach, że niejednokrotnie nawet autorzy książek kucharskich, umieszczają je w swoich publikacjach w rozdziałach dotyczących rodzimej kuchni Polskiej.
Bliny mają wiele oblicz, można je robić z różnych rodzajów mąk, choć te najbardziej tradycyjne robi się z mąki gryczanej. Ja akurat takiej nie miałam, więc zrobiłam wersję z mąką pszenną. Jak się okazało, od dzieciństwa jadłam takie placuszki, tylko że zawsze nazywane były po prostu "placuszkami drożdżowymi". Dopiero wczoraj dowiedziałam się, że jadłam rosyjskie bliny :)
Niezmiernie ważną rzeczą jeśli chodzi o bliny, są dodatki, z którymi je jemy. Mogą być zarówno bardzo proste, jak: kwaśna śmietana, śledzie, wędzona ryba czy bardziej wykwintne jak łosoś,kapary czy kawior. Ja swoje bliny podałam właśnie z korniszonami, smażonym boczkiem, czarnym i czerwonym kawiorem, łososiem i śmietaną
Składniki:
- 400 g. mąki pszennej
- 30 g. drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- pół kostki masła (roztopionego w garnuszku i ostudzonego)
- 3 jajka
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1/3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, odrobinę soli i drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Pozostałą mąkę i cukier, mieszamy mikserem z mlekiem, masłem, żółtkami i solą. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy dokładnie dużą łyżką (masa robi się gęsta i na tym etapie mikser może już nie podołać mieszaniu). Na samym końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przykrywamy płócienną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po dwóch godzinach delikatnie mieszamy ciasto aby opadło. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.
Bliny podajemy najlepiej na ciepło, z wybranymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/bliny-rosyjskie-placuszki.html