Wykonanie
Bliny to niewielkie placki, jedno z tradycyjnych dań kuchni rosyjskiej. Jednak są na tyle rozpowszechnione w Polsce, zwłaszcza na jej wschodnich kresach, że niejednokrotnie nawet autorzy książek kucharskich, umieszczają je w swoich publikacjach w rozdziałach dotyczących rodzimej kuchni Polskiej.Bliny mają wiele oblicz, można je robić z różnych rodzajów mąk, choć te najbardziej tradycyjne robi się z
mąki gryczanej. Ja akurat takiej nie miałam, więc zrobiłam wersję z
mąką pszenną. Jak się okazało, od dzieciństwa
jadłam takie placuszki, tylko że zawsze nazywane były po prostu "placuszkami drożdżowymi". Dopiero wczoraj dowiedziałam się, że
jadłam rosyjskie bliny :)
Niezmiernie ważną rzeczą jeśli chodzi o bliny, są dodatki, z którymi je jemy. Mogą być zarówno bardzo proste, jak: kwaśna
śmietana,
śledzie,
wędzona ryba czy bardziej wykwintne jak
łosoś,
kapary czy
kawior. Ja swoje bliny podałam właśnie z
korniszonami,
smażonym boczkiem, czarnym i czerwonym
kawiorem,
łososiem i
śmietanąSkładniki:- 400 g.
mąki pszennej- 30 g.
drożdży- 2 szklanki ciepłego
mleka- pół kostki
masła (roztopionego w garnuszku i ostudzonego)- 3
jajka- łyżka
cukru- pół łyżeczki
soli-
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:1/3 łyżki
cukru, 2 łyżki
mąki, odrobinę
soli i
drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej
wody i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.Z
białek ubijamy sztywną pianę. Pozostałą
mąkę i
cukier, mieszamy mikserem z
mlekiem,
masłem,
żółtkami i
solą. Następnie dodajemy zaczyn
drożdżowy i mieszamy dokładnie dużą łyżką (masa robi się gęsta i na tym etapie mikser może już nie podołać mieszaniu). Na samym końcu dodajemy pianę z
białek i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przykrywamy płócienną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.Po dwóch godzinach delikatnie mieszamy ciasto aby opadło. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.Bliny podajemy najlepiej na ciepło, z wybranymi dodatkami.Smacznego!