ßßß Cookit - przepis na Chałka z chrupiącą kruszonką

Chałka z chrupiącą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Chałki nie piekłam chyba z rok. Jakoś kompletnie zapomniałam o tym cudnym, pulchnym i pachnącym wypieku. Dziś z braku chleba na kolację postanowiłam zrobić ten wypiek, który najlepiej smakuje ze świeżym masłem i kubkiem mleka. Chałka wyrosła gigantyczna ku uciesze męża, który potrafi pochłaniać za jednym razem niewyobrażalną ilość kromek.
Składniki:
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka (szklanka 250 ml)
40 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
5 łyżek wody
70 g stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i pozostawić na krótko do podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, podrośnięte drożdże, mleko, wodę, roztopione masło i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier rozetrzeć palcami ze schłodzonym masłem, do uzyskania sypkiej konsystencji. Gdy ciasto podrośnie wyłożyć je na stolnicę, chwilę ugnieść i podzielić na 4 równe części. Z każdej części utoczyć długi wałek. Zlepić końce ciasta i spleść w ciasny warkocz, chowając końcówki do spodu. Tak przygotowaną chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka i termoobieg) lub do 180 stopi (dolna grzałka) przez około 20-30 minut. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/06/chaka-z-chrupiaca-kruszonka.html