Wykonanie
Tutaj znalazłam przepis na pyszne ponoć bułeczki..a w
sumie to przepis oryginalny pochodzi stąd . Ja co prawda zamiast bułeczek zrobiłam rogaliki...a wyszły bardzo pyszne...polecam
20 g d
rożdży1/4 szk letniej
wody3/4 szk ciepłego
mleka3 płaskie łyżki
masła1
jajko1 łyżka
cukru1/2 płaskiej łyżki
soli3 szk
mąki pszennejDrożdże wymieszać z
wodą,
cukrem i 2 łyżkami
mąki. Ostawić na chwilę. Wyrośnięty zaczyn z resztą składników wymieszać i dobrze wyrobić do momentu gdy ciasto nie będzie się kleiło. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części [ u mnie 12 ].Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt
rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni Bułeczki posmarować
mlekiem,można posypać
sezamem,
makiem lub grubą
solą.Piec około 20 minut.