Wykonanie
Sernik na zimno to mój konik, lubię zarówno go robić jak i jeść. Wielkim amatorem takich deserów jest też mój syn, toteż jak tylko robi się ciepło ( a czasem też i zimą) goszczą one często na naszym
stole. Ten jest na bazie
cytrynowej galaretki i
serków homogenizowanych waniliowych. Gdy zalałam
galaretkę do rozpuszczenia, wrzuciłam do niej kilka gałązek świeżej
mięty z ogrodu, to dało delikatnemu serniczkowi charakteru, w jednym z moich ulubionych smaków .duży
jogurt naturalny , 300 g2
serki homogenizowane waniliowe, po 150 głyżka
cukru-pudru
galaretka cytrynowapłaska łyżka
żelatynyłyżeczka
soku z limonki lub
cytrynydwie -trzy gałązki
miętyGalaretkę cytrynową wraz z
żelatyną rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dodajemy
cukier i łyżeczkę
soku z limonki , mieszamy dokładnie. Wrzucamy gałązki
mięty , przykrywamy, by
galaretka nabrała aromatu. Po 10 minutach wyciągamy
mięte i studzimy
galaretkę mieszając często. Jak już jest zimna i lekko się ciągnie, wkładamy po łyżce
jogurt i
serki, mieszamy lekko trzepaczką . Wlewamy do formy cienko posmarowanej
olejem i wstawiamy do lodówki , przykrywając folią, do zastudzenia na kilka godzin lub na noc.Serniczek jest pyszny, lekki dzięki dodatkowi
jogurtu. Na upały idealny, bo świetnie orzeźwia. Polecam na lato i mam nadzieję, że pogoda pozwoli cieszyć się często zimnymi deserami.Smacznego !