Wykonanie
W ubiegły weekend była ładna pogoda i nabrałam ochoty na coś zimniego i lekkiego. Miałam w lodówce resztę mielonego
twarogu od sernika i
jogurt. W szafce znalazłam zieloną
agrestową galaretkę. Postanowilam zrobić lekką zieloną piankę, dodajac jej aromatu
limonki i
mięty.30 dkg mielonego
twarogu200 g
jogurtu naturalnegogalaretka agrestowałyżka
cukrułyżka
żelatynyłyżka
soku z limonkikilka listków świeżej
miętyDo
galaretki w proszku dodalam dla wzmocnienia łyżkę
żelatyny, łyżkę
cukru i wsypalam listki
mięty. Zalalam to nieco mniejszą ilością wrzątku, niż w przepisie – 1 i ½ szklanki, wymieszałam dokładnie i przykryłam talerzem, żeby aromat
mięty się wchłonął. Dodałam tez
sok z limonki.Kiedy
galaretka ostygła i zaczęła tężeć, wyciągnęłam listki i za pomocą trzepaczki- rózgi wmieszałam w nią
twaróg i
jogurt po czym wstawiłam do lodówki na kilka godzin w prostokątnym naczyniu.Pianka dała się kroić bez problemu na kawałki. Smakowała świeżo i delikatnie. Smacznego !