Wykonanie
Lubię taką pogodę i lubię robić zimne desery. Pianki w różnych wersjach już pokazywałam, ale takiej na pewno jeszcze nie było.
Jabłko z
miętą to jedno z moich ulubionych połączeń
smakowych. Robię domowy
napój jabłkowo-
miętowy, który cieszy się powodzeniem wśród d0mowników i gości, robię
drinki z
sokiem jabłkowym i
likierem miętowym ( o właśnie, muszę pokazać), nie zabraknie i tego smaku wśród moich ulubionych zimnych deserów :szklanka
śmietanki-kremówkijogurt naturalny2 łyżki
cukru-pudru3/4 szklanki
musu jabłkowego1/2 szklanki słodkiego
soku jabłkowegołyżeczka suszonej
miętykilka listków świeżej
miętysok z połówki
cytryny2,5 łyżki
żelatynyZaparzamy
miętę suszoną i świeżą połową szklanki wrzątku, przykrywamy. Ubijamy
śmietankę z
cukrem-pudrem, dodając na końcu
jogurt.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej przegotowanej
wody, gdy namięknie, zalewamy ją gorącym przecedzonym
wywarem z
mięty, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do tego
sok jabłkowy, mieszamy.Do ubitej
śmietanki dodajemy mieszając
mus jabłkowy,
potem sok jabłkowo-miętowy z
żelatyną,
sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Wlewamy do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do lodówki. Możemy zajrzeć tam za jakiś czas i przemieszać, żeby sok z
żelatyną nie poszedł na dno, ale nie zawsze to jest konieczne.Pianka dość szybko zastyga, po godzinie w lodówce można ją jeść.Rodzinka uznała ją za jeden z najlepszych deserów na upalne dni . Smacznego