Wykonanie
Orzezwiajacy i lekki deser na gorace dni. Poza tym zestawienie: jogurt+
truskawki jest, jak dla mnie bez zarzutu. Robi sie blyskawicznie, w czasie robienia obaidu i na podwieczorek juz jest gotowa.Na forme keksowa o dlugosci 20 cm:16 podluznych biszkoptow7 platow
zelatyny150 g
truskawek250 g
naturalnego jogurtu50 g creme fraicheskorka otarta z 1
cytryny2 lyzki
soku pomaranczowego50 ml
smietany kremowki3
bialka jaj50 g
cukruForme wylozyc folia alumniowa a nastepnie
biszkoptami.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, az napecznieje, nastepnie odcisnac z
wody.
Truskawki oczyscic i przekroic na
polowe.
Jogurt wymieszac z creme fraiche i
skorka z cytryny. Sok ogrzac (nie gotowac!) i rozpuscic w nim
zelatyne, ostudzic.
Smietane kremowke ubic na szytwno z
cukrem,
bialka ubic na szytwna piane. Sok powoli wymieszac z masa jogurtowa, nastepnie dodac
smietane,
bialka i wymieszac. Pod koniec dodac
truskawki i wymieszac. Wlac mase do formy, odstawic do stezenia na ok. 4 godziny.Charlotte wyjac z forym na talerz, kroic nozem zanurzonym w wodzie.
Przepis z "Woche der Frau 1/2011 Traumhafte Sommerkuchen"Przepis bierze udzial w akcji: