Wykonanie
Nie ma nic lepszego na upały :-). Jak zrobić mrożony
jogurt owocowy? Przygotowanie to chwila, zaledwie zmiksowanie składników, dłuższy jest natomiast czas oczekiwania. Dzięki niewielkiemu dodatkowi kremówki
jogurt smakuje jak najlepsze
lody truskawkowe! Niech Was nie kusi dodanie do niego świeżych
owoców w kawałkach. Choć brzmi to wspaniale,
truskawki zawierają sporą ilość
wody i po prostu... zamarzną na kamień. Po wstępnym ukręceniu
lodów przez maszynkę przekładam je do małych, jednorazowych pojemniczków. Łatwiej sięgać po nie dzieciom :-). Polecam!Składniki na ponad 1,5 litra mrożonego
jogurtu:80 dag
truskawek500 g
jogurtu naturalnego lub greckiegopół szklanki
śmietany kremówki 36%świeżo wyciśnięty sok z 1/2
cytryny2/3 szklanki
cukru (lub wedle smaku)Wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu i zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).Mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.Mrożony
jogurt można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by
jogurt się napuszył, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka
razy zmiksować, by
jogurt były puszysty i by nie wytworzyły się kryształki
lodu.Smacznego :-).