Wykonanie
Mój synek jest niezwykle wielkim fanem
lodów. Zwłaszcza w obecną pogodę pochłaniałby je w każdej ilości. Jednak
lody sklepowe mają dużo sztucznych barwników i rozmaitej chemii, a koło
jajek zapewne nawet nie leżały. Postanowiłyśmy zatem specjalnie dla niego zrobić domowe
lodowe pyszności. Wprawdzie nie są to „prawdziwe”
lody bo te się robi na zółtach, ale doskonale je udają. Słodkie, zmrożone i pyszne idealnie zaspakajają „lodowe” pragnienia, a przemycamy przy tym nieco
jogurtu naturalnego i zdrowych,
polskich truskawek, ograniczając przy okazji ilość
cukru. Same plusy :)
Ilość porcji: 8Składniki:300g
truskawek170g
jogurtu naturalnego1/5 szklanki
śmietanki kremówki 30%Kilka kropli
cytryny¼ szklanki
cukru (lub mniej, zależy jak słodkie
lody lubimy :))
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Umieszczamy w wysokiej misce i dodajemy pozostałe składniki. Całość blenderujemy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzoną masę miksujemy, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Mniej więcej co pół godziny miksujemy mieszankę, aby
lody się napuszyły oraz nie wytworzyły się kryształki
lodu. My miksowałyśmy 4
razy. Przed podaniem warto
lody wyciągnąć na 5 minut z zamrażalki, aby nie były zbyt mocno zmrożone. Smacznego.