ßßß Cookit - przepis na PANNA COTTA WANILIOWO-CYTRYNOWA

PANNA COTTA WANILIOWO-CYTRYNOWA

nazwa

Wykonanie

Przepis powstał na potrzeby konkursu, czego nie żałuję, bo Panna Cotta wyszła przepyszna i to nie tylko moje zdanie ale całej Potwornej rodzinki :) Szybka w wykonaniu, tak samo szybko znika z talerzyków. Polecam :)))
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
500 g śmietany kremówki
40 g cukru
3/4 szklanki wody
1 galaretka cytrynowa
1 cytryna
mięta do dekoracji
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/4 szklanki wody), aby spęczniała- odstawiamy. Wodę ( 0,5 szklanki) gotujemy w małym garnuszku, po zagotowaniu wyłączamy palnik i dodajemy galaretkę cytrynową - mieszamy dopóki nie rozpuści się żelatyna. Na dno miseczki wylewamy galaretkę cytrynową i wstawimy do lodówki. W czasie gdy galaretka chłodzi się w lodówce, do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy łyżkę cytryny, wyskrobany rdzeń wanilii i samą obskrobana laskę wanilii. Podgrzewamy na dosyć dużym ogniu przez około 10-15 minut, mieszając. Wyciągamy laskę wanilii i dodajemy napęczniałą już żelatynę - mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do naczynia, w którym zastygła wcześniej galaretka. Całość schładzamy w lodówce ok. 3 godziny, po tym czasie Panna Cottę przekładamy na talerzyk, dekorujemy miętą i cytryną. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/03/PANNA-COTTA-WANILIOWO-CYTRYNOWA.html