Wykonanie
Przepis powstał na potrzeby konkursu, czego nie żałuję, bo Panna Cotta wyszła przepyszna i to nie tylko moje zdanie ale całej Potwornej rodzinki :) Szybka w wykonaniu, tak samo szybko znika z talerzyków. Polecam :)))
Składniki:3 łyżeczki
żelatyny1
laska wanilii500 g
śmietany kremówki40 g
cukru3/4 szklanki
wody1
galaretka cytrynowa1
cytrynamięta do dekoracji
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości
wody (ok 1/4 szklanki
wody), aby spęczniała- odstawiamy.
Wodę ( 0,5 szklanki) gotujemy w małym garnuszku, po zagotowaniu wyłączamy palnik i dodajemy
galaretkę cytrynową - mieszamy dopóki nie rozpuści się
żelatyna. Na dno miseczki wylewamy
galaretkę cytrynową i wstawimy do lodówki. W czasie gdy
galaretka chłodzi się w lodówce, do rondelka wlewamy
śmietanę kremówkę, dodajemy łyżkę
cytryny, wyskrobany rdzeń
wanilii i samą obskrobana
laskę wanilii. Podgrzewamy na dosyć dużym ogniu przez około 10-15 minut, mieszając. Wyciągamy
laskę wanilii i dodajemy napęczniałą już
żelatynę - mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do naczynia, w którym zastygła wcześniej
galaretka. Całość schładzamy w lodówce ok. 3 godziny, po tym czasie Panna Cottę przekładamy na talerzyk, dekorujemy
miętą i
cytryną. Smacznego !!!