Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam pyszne, aromatyczne pulpeciki z
indyka, z
szałwią i
białym serem. Pulpeciki to idealny pomysł na danie obiadowe, trochę inne niż tradycyjne pulpety z
wieprzowiny. Jestem pewna, że polubi je cała Wasza rodzina, włącznie z dziećmi.
Składniki:1/2 kg
mielonego mięsa z indyka100 g
wędzonego boczkucebula10 liści
szałwii 100 g
białego sera3 łyżki
bułki tartej2
jajkasólpieprzmąka do obtoczenia2 łyżki
oliwyBoczek,
cebulę,
szałwię miksujemy w malakserze, dodajemy
mięso mielone i mieszamy dokładnie . Następnie dodajemy
ser,
bułkę tartą oraz
jajka. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Formujemy pulpety większe od
orzecha włoskiego i lekko obtaczamy w
mące. Podsmażamy ze wszystkich stron na
oliwie. Podajemy z
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami.