ßßß Cookit - przepis na Kaczka w ziołach, nadziewana jabłkami, pieczona w garnku rzymskim

Kaczka w ziołach, nadziewana jabłkami, pieczona w garnku rzymskim

nazwa

Wykonanie

1 kaczka 1600-1800 g
4 jabłka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
hyzop
majeranek
kolendra
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Kaczkę myjemy i oczyszczamy, zioła mieszamy z oliwą i octem balsamicznym. Całą kaczkę nacieramy marynatą, wewnątrz również.
3 jabłka kroimy na ćwiartki, wpychany do kaczki i spinamy otwór wykałaczką.
Układamy kaczkę w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy ok pół szkl, wody.
Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy 220 st. po 15 min pieczenia , zmniejszamy temp do 200 st i pieczemy kaczkę jeszcze ok godzinę. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i lekko pozwalamy jej się przyrumienić.
Ziemniaczki można upiec do kaczki w osobnym naczyniu.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2016/04/kaczka-w-zioach-nadziewana-jabkami.html