Wykonanie
Klasyka polskiej kuchni. Danie wykwintne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Czy coś trzeba jeszcze dodawać? :)Uwaga:)Upieczone udka z
kaczki smakują wspaniale zarówno zaraz po upieczeniu jak i odgrzewane w sosie następnego dnia. Można je ponadto zamrozić (najlepiej każde oddzielnie z odrobiną sosu) i zachować na „czarną godzinę”, kiedy nie będziemy
mieli ochoty albo czasu na gotowanie ;)Jest to idealne danie na przyjęcia dla większej liczby gości. Udka pieczemy wcześniej i odgrzewamy (Przykryte, aby nie wysychały!) w piekarniku przez 30 minut, tuż przed podaniem.Składniki:4 uda z
kaczki (użyłam mrożonych)3-4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
majeranku2
winne jabłkasól i
pieprzWykonanie:Uda z
kaczki przyprawić
solą i
pieprzem oraz posypać obficie
majerankiem i odstawić na kilka godzin (nawet na całą noc) do lodówki.Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą ułożyć udka skórą do góry. Skropić dodatkowo
oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 90-105 minut.Po tym czasie zdjąć folię aluminiową, dookoła
mięsa ułożyć obrane i pokrojone w ósemki
jabłka, polać wszystko wytworzonym sosem i piec kolejne 15 minut. (W tym czasie
mięso i
jabłka kilkukrotnie polać sosem z pieczenia. Jest takie wspaniałe „urządzenie”, które ułatwia polewanie
mięs w czasie pieczenia,
pisałam o nim tutaj :)Smacznego:)