Wykonanie
Kaczkę należy piec wolno, na niezbyt dużym ogniu, a wytapiający się tłuszcz trzeba na bieżąco zlewać, aby
mięso nie było suche i twarde.SKŁADNIKI:piersi
kaczki ze skórą
majeraneksól,
pieprz4
jabłka (np.szara reneta)
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
solą,
pieprzem i
majerankiem i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
Mięso ułożyć w brytfannie, skórą do góry i piec w piekarniku w temperaturze 165 stopni C przez 30 minut. Po tym czasie zlać tłuszcz, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 30 minut. Ponownie zlać tłuszcz. Skórę ponacinać
ostrym nożem, uważając, żeby nie przeciąć
mięsa. Piec kolejne 30 minut. Zlać tłuszcz, obrócić piersi. Piec ponownie 30 minut i znowu odlać tłuszcz.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, posypać
majerankiem i 1 łyżeczką
cukru. Podlać niewielką ilością
wody i 2 łyżkami tłuszczu
spod kaczki i dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Jabłka przełożyć do brytfanny z
kaczką. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim
kaczkę na ok.10 minut. Pokroić i podawać. W
sumie kaczkę pieczemy ok.2,5 godziny.