ßßß
Zrobiłam je na babskie spotkanie. Mamy taki rytuał.Z piątką wspaniałych babeczek systematycznie oglądamy "Sex w wielkim mieście";-)Na takie seanse każda z nas ma coś przygotować, aby gospodynię odciążyć.Na ostatnim zapodałam meksykańskie taco z kurczakiem.Myślę, że smakowało dziewczynom:-)Każda sama nadziewała jak chciała i ile chciała:-)Wystarczy przygotować dodatki, muszle taco podgrzać w piekarniku( na odwróconej formie do muffinek fajnie się trzymają) i danie gotowe:-)
Składniki:muszle taco (po 1-2 na osobę),2 piersi z kurczaka,1 łyżka oleju,1 papryczka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym),przyprawy: sól, wędzona słodka papryka, kumin, oregano, czosnek w proszku,salsa:2 pomidory,pół pęczka kolendry,1 cebula czerwona,papryczka Jelpeno,0,5 limonki,oliwa,sól,guacamole:1 avocado,0,5 limonki,0,5 czerwonej cebuli,kilka gałązek kolendry,1 ząbek czosnku,0,5 pomidora,1 łyżka śmietany,sól,+sałata lodowa lub inna,śmietana kwaśna,starty ser cheddar (niekoniecznie).Przygotowanie:Mięso pokroić w paski, dodać wszystkie przyprawy w uznania i posiekaną papryczkę Chipolte, wlać olej. Wymieszać i odstawić na minimum 0,5h. Gdy mięso odstawimy, żeby się przegryzło należy przygotować dipy. Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, posiekaną cebulę, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku. Do salsy obrać pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić.Mięso obsmażyć na patelni, a muszle taco ułożyć stabilnie na odwróconej formie do muffine k i podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C. Nadziewać dodatkami: mięsem, guacamole, sałatą i salsą. Na wierzchu polać odrobiną kwaśnej śmietany i można posypać serem.