Wykonanie
1 kg skrzydełek,
Chipsy nachos,marynata:0,5
limonki,2-3 łyżki tequili,3 łyżki
oleju z
kukurydzy,2
papryki Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona
papryka chilli w
sosie pomidorowym),2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
miodu,1/3 łyżeczki
papryki słodkiej,
kminu rzymskiego,
cynamonu,
oregano,
sól i
pieprz,
ziemniaki:1 kg
ziemniaków,
olej z
kukurydzy,
papryka słodka,
oregano,
kmin rzymski,
cynamon,
papryka ostra,
sól,
pieprz,salsa:2
pomidory,pół pęczka
kolendry,1
cebula czerwona,Papryczka Jelpeno,0,5
limonki,
Oliwa,
Sól,Guacamole:
1
avocado,0,5
limonki,kilka gałązek
kolendry,1 ząbek
czosnku,0,5
pomidora,1 łyżka
śmietany,
Sól.Przygotowanie:Skrzydełka umyć, wysuszyć, przeciąć na dwie części. Składniki marynaty połączyć ze sobą, zalać skrzydełka i odstawić na 2-3 h. Ostrożnie z
papryką Chipotle, ponieważ jest bardzo ostra.
Ziemniaki obgotować w mundurkach, obrać i pokroić na 4 części w większą kostkę. Wymieszać z
olejem i
przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika razem ze skrzydełkami.W tym czasie jak będzie się wszystko piekło przystępujemy do przygotowania dipów.
Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać
sok z limonki,
kolendrę i
pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę,
czosnek,
oliwę,
śmietanę. Doprawić do smaku.
Do salsy obrać
pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić.