ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka upite tequilą po meksykańsku z pieczonymi na ostro ziemniaczkami, salsą i guacamole

Skrzydełka upite tequilą po meksykańsku z pieczonymi na ostro ziemniaczkami, salsą i guacamole

nazwa

Wykonanie

1 kg skrzydełek,
Chipsy nachos,
marynata:
0,5 limonki,
2-3 łyżki tequili,
3 łyżki oleju z kukurydzy,
2 papryki Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym),
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka miodu,
1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
sól i pieprz,
ziemniaki:
1 kg ziemniaków,
olej z kukurydzy,
papryka słodka, oregano, kmin rzymski, cynamon, papryka ostra,
sól, pieprz,
salsa:
2 pomidory,
pół pęczka kolendry,
1 cebula czerwona,
Papryczka Jelpeno,
0,5 limonki,
Oliwa,Sól,
Guacamole:
1 avocado,
0,5 limonki,
kilka gałązek kolendry,
1 ząbek czosnku,
0,5 pomidora,
1 łyżka śmietany,
Sól.
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, wysuszyć, przeciąć na dwie części. Składniki marynaty połączyć ze sobą, zalać skrzydełka i odstawić na 2-3 h. Ostrożnie z papryką Chipotle, ponieważ jest bardzo ostra.
Ziemniaki obgotować w mundurkach, obrać i pokroić na 4 części w większą kostkę. Wymieszać z olejem i przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika razem ze skrzydełkami.
W tym czasie jak będzie się wszystko piekło przystępujemy do przygotowania dipów. Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku.
Do salsy obrać pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/02/skrzydeka-upite-tequila-po-meksykansku.html