ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

S kładniki :
1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki)
1 łyżeczka soli
30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami
1 łyżeczka cukru trzcinowego
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta tymianku
5 ziaren jałowca
szczypta papryki czerwonej, słodkiej
olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula
Przygotowanie:
Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem)
Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Połową soli natrzeć mięso i polać je marynatą
Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę do środka
W trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronę
Szyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin
Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty.
Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiem
Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 *C
Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *C
Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki przed spożyciem, bo wtedy mięsko wiele zyskuje na smaku.
J eśli zrobicie mięso wg tego przepisu mięso, a nie będzie zbytnio grube, czas pieczenia można nieco skrócić.
Ciepłe mięso ma lekko kwaskowy smak i zapach od octu, ale po ostygnięciu jest smaczne bez żadnego niepożądanego aromatu.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/04/szynka-pieczona.html