ßßß Cookit - przepis na Soczysty schab

Soczysty schab

nazwa

Wykonanie

Większości moich znajomych schab kojarzy się z suchym mięsem, przyswajalnym jedynie w formie tradycyjnych kotletów w bułce tartej. Niedawno odkryłam przepis, który poza ciekawym smakiem daje również niesamowitą wilgotność mięsu. Trzeba go trochę popieścić, ale warto :)
Składniki:
1/3 szkl. octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
3 zairna ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu lub zmiel w młynku. Dodaj je do octu, ziół, soli i oleju.
Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie marynatą. Ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto - miejsce koło miejsca - nakłuj schab z jednej i z drugiej strony. Potem masuj mięso przez 2-3 minuty, by wchłonęło marynatę. Wstaw do lodówki na 24 godziny. W połowie tego czasu obróć mięso w naczyniu.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Mięso osącz z marynaty i włóż na dobrze rozgrzaną patelnię. Obsmaż z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty. Wierzch posyp posiekanym czosnkiem i słodką czerwoną papryką.
Piecz pół godziny w 190 st., a kolejne 40 minut w 180 st.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2016/03/soczysty-schab.html