Wykonanie
Większości moich znajomych
schab kojarzy się z suchym
mięsem, przyswajalnym jedynie w formie tradycyjnych kotletów w
bułce tartej. Niedawno odkryłam przepis, który poza ciekawym smakiem
daje również niesamowitą wilgotność
mięsu. Trzeba go trochę popieścić, ale warto :)
Składniki:1/3 szkl.
octu jabłkowego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka suszonego
tymianku2
liście laurowe3 zairna
ziela angielskiego5 ziarenek
pieprzu czarnego3 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
słodkiej paprykiSposób przygotowania:
Liść laurowy, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu lub zmiel w młynku. Dodaj je do
octu,
ziół,
soli i
oleju.
Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie marynatą. Ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto - miejsce koło miejsca - nakłuj
schab z jednej i z drugiej strony.
Potem masuj
mięso przez 2-3 minuty, by wchłonęło marynatę. Wstaw do lodówki na 24 godziny. W połowie tego czasu obróć
mięso w naczyniu.Piekarnik rozgrzej do 190 st.
Mięso osącz z marynaty i włóż na dobrze rozgrzaną patelnię. Obsmaż z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty. Wierzch posyp posiekanym
czosnkiem i słodką
czerwoną papryką.Piecz pół godziny w 190 st., a kolejne 40 minut w 180 st.