Wykonanie
Zdecydowanie domowy
ketchup jest najlepszy! Wyczuwalna jest w nim burza smaków
ziół,
czosnku,
kolendry,
gorczycy,
octu po prostu szaleństwo. Często czytam że jak raz zrobisz domowy
ketchup to ciężko jest sięgnąć po ten sklepowy i dokładnie tak jest :DWażne jest też wybór
pomidorów, najlepsze są te podłużne zwane butelkowymi maja mniej pestek i soku w środku. Jeśli zdecydujecie się na okrągłe warto jest usunąć środek. Dzięki temu skrócimy czas podgrzewania a
ketchup nie będzie rzadki.
Pomidory powinny być bardzo dojrzałe i
mieć intensywny czerwony kolor. Bardzo ważnym krokiem jest wycinanie nasady szypułek zawierają one trującą solaninę.Polecam nie tylko do
parówek ale też do
makaronów,
mięs, zapiekanek zapewniam że poczujecie różnice :DSkładniki:3 kg
pomidorów4
czerwone cebule6 ząbków
czosnku3 gałązki
tymianku1 duża gałązka
rozmarynu6 listków
szałwii100 ml
octu balsamino bianco (albo
octu jabłkowego)100-120 g
cukru trzcinowegopo 1 łyżeczce ziaren
czarnego pieprzu,
ziela angielskiego,
kolendry i
gorczycysól do smaku
olej do smażeniakawałek materiału zwanego gazą
Pomidory sparz wrzątkiem, chwilę odczekaj i zdejm skórki. Wytnij nasady szypułek i dowolnie pokrój. Odstaw na bok.
Cebule pokrój w kostkę,
czosnek drobno posiekaj i wrzuć do dużego garnka 4-5L. Wlej odrobinę
oleju, dodaj
rozmaryn,
tymianek i
szałwię. Podsmaż na średnim ogniu 5 minut (uważaj żeby nie spalić
czosnku bo będzie gorzkie!). Włóż
pomidory, wlej
ocet, wsyp
cukier i dodaj ziarna zawinięte w gazę (połóż gazę, wsyp ziarna i zawiń nitką). Podgrzewaj godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ma tylko delikatnie pyrkać). Garnka nie przykrywamy pokrywką, sok musi odparować!Następnie wymnij
zioła i paczuszkę z ziarnami. Resztę zblenduj aż powstanie gęsta masa. Wstaw z powrotem na piec i gotuj jeszcze 2-3 godziny do uzyskania odpowiedniej gęstości (pamiętaj jednak że domowy
ketchup nigdy nie będzie miał konsystencji takiej jak ten kupiony w sklepie!). Gotowy
ketchup wkładamy do umytych i wyparzonych słoików.Pasteryzowanie: Do garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki i wlej
wody tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Postaw na piec i poczekaj aż się
woda zacznie gotować, zmniejsz temp. i delikatnie gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka ustaw wszystkie słoiki do góry dnem do całkowitego przestudzenia.