ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup z ziołami

Domowy ketchup z ziołami

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie domowy ketchup jest najlepszy! Wyczuwalna jest w nim burza smaków ziół, czosnku, kolendry, gorczycy, octu po prostu szaleństwo. Często czytam że jak raz zrobisz domowy ketchup to ciężko jest sięgnąć po ten sklepowy i dokładnie tak jest :D
Ważne jest też wybór pomidorów, najlepsze są te podłużne zwane butelkowymi maja mniej pestek i soku w środku. Jeśli zdecydujecie się na okrągłe warto jest usunąć środek. Dzięki temu skrócimy czas podgrzewania a ketchup nie będzie rzadki. Pomidory powinny być bardzo dojrzałe i mieć intensywny czerwony kolor. Bardzo ważnym krokiem jest wycinanie nasady szypułek zawierają one trującą solaninę.
Polecam nie tylko do parówek ale też do makaronów, mięs, zapiekanek zapewniam że poczujecie różnice :D
Składniki:
3 kg pomidorów
4 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
3 gałązki tymianku
1 duża gałązka rozmarynu
6 listków szałwii
100 ml octu balsamino bianco (albo octu jabłkowego)
100-120 g cukru trzcinowego
po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kolendry i gorczycy
sól do smaku
olej do smażenia
kawałek materiału zwanego gazą
Pomidory sparz wrzątkiem, chwilę odczekaj i zdejm skórki. Wytnij nasady szypułek i dowolnie pokrój. Odstaw na bok. Cebule pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wrzuć do dużego garnka 4-5L. Wlej odrobinę oleju, dodaj rozmaryn, tymianek i szałwię. Podsmaż na średnim ogniu 5 minut (uważaj żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzkie!). Włóż pomidory, wlej ocet, wsyp cukier i dodaj ziarna zawinięte w gazę (połóż gazę, wsyp ziarna i zawiń nitką). Podgrzewaj godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ma tylko delikatnie pyrkać). Garnka nie przykrywamy pokrywką, sok musi odparować!
Następnie wymnij zioła i paczuszkę z ziarnami. Resztę zblenduj aż powstanie gęsta masa. Wstaw z powrotem na piec i gotuj jeszcze 2-3 godziny do uzyskania odpowiedniej gęstości (pamiętaj jednak że domowy ketchup nigdy nie będzie miał konsystencji takiej jak ten kupiony w sklepie!). Gotowy ketchup wkładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Pasteryzowanie: Do garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki i wlej wody tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Postaw na piec i poczekaj aż się woda zacznie gotować, zmniejsz temp. i delikatnie gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka ustaw wszystkie słoiki do góry dnem do całkowitego przestudzenia.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/09/domowy-ketchup-z-zioami.html