ßßß Cookit - przepis na Super przepis na zdrową szynkę bez konserwantów

Super przepis na zdrową szynkę bez konserwantów

nazwa

Wykonanie

Dosłownie kilka godzin temu skończyłam wędzić szynki i kiełbaski, więc nie dałam rady wcześniej zamiescić posta. Na Nowy Rok przepis, jak najbardziej do użycia, bo zajmie to czasu raptem 3-4 dni. Wędlinka jest przepyszna, cudnie pachnie wędzonką i ziołami a do tego wolna od zbędnych konserwujących środków. Zrób raz i przekonaj się, że są naturalne metody konserwujące, jak jagody jałowca, tymianek, zwyczajna sól bez antyzbrylaczy i innych durnych dodatków,
Składniki:
1,5 kg piersi z indyka (super mięsko na chudą soczystą szynkę)
1,5 kg szynki wieprzowej (tylnia lub łopatka)
około 2,5 litra zimnej wody
2,5 łyżki stołowej soli kamiennej bez dodatków
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczkę z brzuszkiem suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
kilka ziaren grubo zmielonego pieprzu
1/3 szklanki octu owocowego lub winnego
Oprócz tego do parzenia szynek potrzeba:
pęczek tymianku
około 10 ziaren jałowca
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżka lub z małym brzuszkiem soli na 10 litrów wody
wygodny gar na 15 litrów
Przygotowanie
1. Do garnka wlewamy zimny roztwór wody i soli. Dodajemy zioła i ocet. Wkładamy umyte mięso. Mieszamy ostrożnie i wynosimy do spiżarni, gdzie oczywiście panuje chłód, najlepiej do chłodziarki, na 3 dni. Nie trzeba, żeby mięso było tam dłużej. Widzicie na zdjęciu lub lepiej jeszcze obejrzeć szynki krok po kroku na filmie, że wyglądają super a o tym, że są bardzo pyszne musicie przekonać się sami. Dla mnie wyjątkowe. Ilekroć jem kupną wędlinę, mam wyrzuty, że nie mam pod ręką domowej.
2. Po trzech dniach owijam i ściągam mięso sznurkiem w charakterystyczny stary sposób. Wieszam na kijku na kilka godzin. Podobnie postępuję z kiełbasą.
Polecam przepis na domową kiełbaskę bez konserwantów .
3. Zanim zaczniemy wędzić (polecam opis wykonania mojej grillo-wędzarni), zwłaszcza w chłody, czy wilgotne dni, porządnie rozgrzewamy wędzarnię, by ją osuszyć. Zobacz, jak wędzić wędliny
4. Szynki i kiełbaski wędzę olchą i owocowym drzewem, przeważnie około 2,5 godziny w temperaturze, która nie powinna przekraczać czterdzieści stopni C.
5. Wędzonki parzę według wagi, ale tym razem moje szynki były dosyć smukłe i wędziłam je około godziny w wodzie gorącej (80-90 stopni C- woda nie może się gotować), przyprawionej według przepisu wyżej. Najczęściej stosuje się zasadę, że jeden kilogram szynki parzy się jedną godzinę.
Wyjmujemy z wody lub zostawiamy je razem z wodą do wystudzenia. Gotowe do próbowania.
Życzę przyjemnej degustacji i tylko zdrowego jedzonka
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/12/super-przepis-na-zdrowa-szynke-bez.html