Wykonanie
Dosłownie kilka godzin temu skończyłam wędzić
szynki i
kiełbaski, więc nie dałam rady wcześniej zamiescić posta. Na Nowy Rok przepis, jak najbardziej do użycia, bo zajmie to czasu raptem 3-4 dni.
Wędlinka jest przepyszna, cudnie pachnie wędzonką i
ziołami a do tego wolna od zbędnych konserwujących środków. Zrób raz i przekonaj się, że są naturalne metody konserwujące, jak
jagody jałowca,
tymianek, zwyczajna
sól bez antyzbrylaczy i innych durnych dodatków,Składniki:1,5 kg piersi z
indyka (super
mięsko na chudą soczystą
szynkę)1,5 kg
szynki wieprzowej (tylnia lub
łopatka)około 2,5 litra zimnej
wody2,5 łyżki stołowej
soli kamiennej bez dodatków2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczkę z brzuszkiem suszonego
tymianku1 płaska łyżeczka suszonego
rozmarynu1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskichkilka ziaren grubo zmielonego
pieprzu1/3 szklanki
octu owocowego lub
winnegoOprócz tego do parzenia
szynek potrzeba:pęczek
tymiankuokoło 10 ziaren jałowca2-3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe1 płaska łyżka lub z małym brzuszkiem
soli na 10 litrów
wodywygodny gar na 15 litrówPrzygotowanie1. Do garnka wlewamy zimny roztwór
wody i
soli. Dodajemy
zioła i
ocet. Wkładamy umyte
mięso. Mieszamy ostrożnie i wynosimy do spiżarni, gdzie oczywiście panuje chłód, najlepiej do chłodziarki, na 3 dni. Nie trzeba, żeby
mięso było tam dłużej. Widzicie na zdjęciu lub lepiej jeszcze obejrzeć
szynki krok po kroku na filmie, że wyglądają super a o tym, że są bardzo pyszne musicie przekonać się sami. Dla mnie wyjątkowe. Ilekroć jem kupną
wędlinę, mam wyrzuty, że nie mam pod ręką domowej.2. Po
trzech dniach owijam i ściągam
mięso sznurkiem w charakterystyczny stary sposób. Wieszam na kijku na kilka godzin. Podobnie postępuję z
kiełbasą.
Polecam przepis na domową
kiełbaskę bez konserwantów .3. Zanim zaczniemy wędzić (polecam opis wykonania mojej grillo-wędzarni), zwłaszcza w chłody, czy wilgotne dni, porządnie rozgrzewamy wędzarnię, by ją osuszyć. Zobacz, jak wędzić
wędliny4.
Szynki i
kiełbaski wędzę olchą i
owocowym drzewem, przeważnie około 2,5 godziny w temperaturze, która nie powinna przekraczać czterdzieści stopni C.5. Wędzonki parzę według wagi, ale tym razem moje
szynki były dosyć smukłe i wędziłam je około godziny w wodzie gorącej (80-90 stopni C-
woda nie może się gotować), przyprawionej według przepisu wyżej. Najczęściej stosuje się zasadę, że jeden kilogram
szynki parzy się jedną godzinę.Wyjmujemy z
wody lub zostawiamy je razem z
wodą do wystudzenia. Gotowe do próbowania.
Życzę przyjemnej degustacji i tylko zdrowego jedzonka