Wykonanie
Mam swój sposób na pieczony
schab, który nie musi być tak strasznie suchy. Trzeba go trochę popieścić i pomasować i jeszcze coś, ale o tym zdradzę, jak dojdę w opisie do odpowiedniego momentu.Przygotowałam dwukilogramowy kawał mięsiwa.Oto składniki mojej marynaty, którą stosuję do wielu
mięs:
1/3 szklanki
octu jabłkowego (robię go także sama- zobacz przepis)2 łyżeczki
soli z małym brzuszkiem (na dwa kilogramy
mięsa)1 łyżeczka z brzuszkiem
ziół prowansalskich1 płaska łyżeczka suszonego
rozmarynu lub trochę świeżego ziela1 płaska łyżeczka suszonego
tymianku lub kilka gałązek świeżego ziela1-2
liście laurowe2-3 ziarna
ziela angielskiego4-5 ziarenek
pieprzu czarnego lub szczypta
chilli2-3 łyżki
olejuoprócz powyższych składników: 2 ząbki
czosnku, które najlepiej zastosować tuż przed pieczeniem i 1 płaska łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki, również przed wstawieniem do piekarnikaPrzygotowanieprzepis dla wzrokowców na filmieKruszę
liść laurowy i razem z
zielem angielskim,
pieprzem wrzucam do młynka i
mielę (można to zrobić w moździerzu.
Mięso nacieram dosyć dokładnie
solą, dodając pozostałą
sól do reszty składników marynaty. Mieszam marynatę i polewam
mięso. Kilka
razy obracam
mięso w marynacie. I teraz najważniejszy moment: ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto, miejsce koło miejsca, nakłuwam
schab z jednej i drugiej strony.
Potem masuje 2-3 minuty, by
mięsko wchłonęło całość marynaty. Odstawiam pod przykryciem
schab do lodówki na 24 godziny. Oczywiście można skrócić czas do 12 godzin, jeśli jest taka konieczność. Przed włożeniem do piekarnika, osączony z marynaty
schab, wkładam na dobrze rozgrzaną patelnię i obsmażam z każdej strony, także boki.
Mięso zbieleje,
białko się zetnie i w ten sposób pozostanie soczyste. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 190 stopni C. Przekładam
schab do naczynia, u mnie akurat będzie to to samo naczynie, w którym macerowało się
mięso. Pozostałej marynaty nie usuwam. Rozsypuję w niej połowę posiekanego
czosnku, układam
schab i wierzch posypuję resztą
czosnku. Na to jeszcze dla koloru prószę słodką
czerwoną paprykę.
Przez pół godziny piekę
mięso w temperaturze 190 stopni C a kolejne maksymalnie 40 minut w temperaturze 180 stopni, gdzie przez ostatnie 10 minut temperaturę można obniżyć na 170-160 stopni.Polecam :
karkówka pieczona mięciutka rumianakotlety
schabowe soczyste i miękkiesoczyste roladki ze
schabu bez panierkidomową
kiełbaskę bez konserwantówdomowa
wędlina z
indykasoczysta pieczona
szynkaWszystkim zaglądającym do DOMOGRODU życzę najwspanialszych smaków.