ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona moczona w solance

Szynka pieczona moczona w solance

nazwa

Wykonanie

Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
1 szynka wieprzowa waga około 1kg na każdy liter wody 2 łyżki soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy. Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny. Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2019/01/Szynka-pieczona-moczona-w-solance.html