Wykonanie
Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie
szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowej pieczonej
szynki. Taką
szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako
wędlinę do kanapek.1
szynka wieprzowa waga około 1kg na każdy liter
wody 2 łyżki
solikilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzuDo garnka wlewamy
wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej
sól (u mnie 6 łyżek),
ziele angielskie,
liście laurowe i ziarna
pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy
wodę do wrzenia, a następnie studzimy.
Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną
wodą z
przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po kilku dniach
szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny. Upieczoną
szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową
wędlinę. Smacznego !!!