Wykonanie
Miałam małą zagwozdkę… mamy „pierogi leniwe” czy „kluski leniwe” ?W moim regionie mówimy pierogi leniwe, chociaż leniwe wcale nie przypominają pierogówCiekawe jak jest u Was?Tak więc zamierzałam zrobić „jaglane pierogi leniwe”… albo „jaglane kluski leniwe”… ale nie mogłam się zdecydować, która nazwa będzie właściwa w odniesieniu do „jaglanych rombów z serem”… wobec powyższego zrobiłam knedle, coś w stylu węgierskich Turos gomboc. Knedle przynajmniej wiadomo zawsze jaki mają kształt, jaką formęSkładniki:
biały ser – 250 g,
kasza jaglana – 100g,
mąka pszenna – ok. 1,5 szklanki,
jajko – 1 szt,
masło – 80 g,
bułka tarta 4 łyżki,
miód – 4 łyżki,
sól do smaku.Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić i wbić do
kaszy jajko.Dodać
biały ser. Dosypać
mąkę i wyrobić zwarte ciasto. Ilość
mąki zależy min. od wilgotności
sera, plus minus 1,5 szklanki. Podsmażyć
masło z
bułka tartą.Z ciasta formować dłońmi małe kuleczki i wrzucać na gotującą
wodę. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.Gorące knedle podawać z podsmażoną bułeczką polane
miodem. Smacznego.