ßßß Cookit - przepis na Knedle jaglane z serem

Knedle jaglane z serem

nazwa

Wykonanie

Miałam małą zagwozdkę… mamy „pierogi leniwe” czy „kluski leniwe” ?
W moim regionie mówimy pierogi leniwe, chociaż leniwe wcale nie przypominają pierogów
Ciekawe jak jest u Was?
Tak więc zamierzałam zrobić „jaglane pierogi leniwe”… albo „jaglane kluski leniwe”… ale nie mogłam się zdecydować, która nazwa będzie właściwa w odniesieniu do „jaglanych rombów z serem”… wobec powyższego zrobiłam knedle, coś w stylu węgierskich Turos gomboc. Knedle przynajmniej wiadomo zawsze jaki mają kształt, jaką formę
Składniki:
biały ser – 250 g,
kasza jaglana – 100g,
mąka pszenna – ok. 1,5 szklanki,
jajko – 1 szt,
masło – 80 g,
bułka tarta 4 łyżki,
miód – 4 łyżki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić i wbić do kaszy jajko.
Dodać biały ser. Dosypać mąkę i wyrobić zwarte ciasto. Ilość mąki zależy min. od wilgotności sera, plus minus 1,5 szklanki. Podsmażyć masło z bułka tartą.
Z ciasta formować dłońmi małe kuleczki i wrzucać na gotującą wodę. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Gorące knedle podawać z podsmażoną bułeczką polane miodem. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2016/04/knedle-jaglane-z-serem