Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina bardzo lubimy wszelkie kluseczki, kopytka itp. Córcia zajada prosto z
wody z
masełkiem, mąż obowiązkowo przysmażone z sosem. A żeby nie było nudno - tym razem zrobiłam kluseczki z
kaszy jaglanej z dodatkiem
twarogu. Dla mnie - dużo lepsze niż tradycyjne leniwe. Wyszły bardzo smaczne, o idealnej konsystencji, pięknie się później przysmażyły. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)
SKŁADNIKI:1 szkl
kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)1/2 łyżeczki
soli200 g
twarogu1
jajko1 szkl
mąki pszennej3/4 szkl
mąki ziemniaczanejszczypta
soli1.
Kaszę wsypać na sitko i płukać pod bieżącą
wodą aż
woda będzie przezroczysta. Zagotować w garnku
wodę (na oko, żeby przykryła
kaszę), wsypać do niej
kaszę, odczekać chwilę i ponownie przelać
kaszę na sitku. W garnku zagotować 2 szkl
wody, wsypać
kaszę, dodać pół łyżeczki
soli, zmniejszyć gaz na minimum i gotować pod przykryciem (pokrywka najlepiej żeby była taka bez otworu żeby
woda nie wyparowała, jeśli ma otwór - na pewno trzeba będzie dolać jeszcze
wody) ok 25 min. Ugotowaną
kaszę wystudzić.2. Do malaksera włożyć
kaszę,
twaróg i
jajko. Zmiksować na gładką masę (w przypadku braku malaksera można to zrobić blenderem).3. W misce wymieszać obie
mąki, dodać zmiksowaną
kaszę z
twarogiem. Wymieszać dokładnie łyżką a nastepnie zagnieść ręką ciasto. Będzie ono nieco rzadkie ale dzięki temu kluseczki będą delikatniejsze. Stolnicę/deskę posypać
mąkę, wyłożyć ciasto, rozpłaszczyć, z wierzchu również posypać
mąką, odrywać rękami po kawałęczku ciasta i formować kuleczki. Można zamiast kuleczek zrobić wałeczek i kroić jak kopytka.4. Kluseczki wrzucać na gotującą się, osoloną
wodę. Gotować ok 1 minutę od wypłynięcia.Podawać np. z
masłem i
bułką tartą lub dowolnym sosem.
Inspiracja: Olga Smile