Wykonanie
Jak można zauważyć na blogu, w ostatnim czasie rzadko przyrządzam
mięso. Są przynajmniej trzy przyczyny tej sytuacji ale plusem jest na pewno to, że można odkryć nowe oblicze pewnych potraw. Na przykład, takie kluski leniwe. Każdy je zna (choć pewnie w wersji wytrawnej) i pewnie lubi, ale dzięki
maślano - miodowej polewie nabierają one nowego smaku. To trochę tak jak z plackami ziemniaczanymi: niektórzy jedzą je ze
śmietaną a niektórzy z
cukrem.
Składniki:30 dag
sera białego1
jajko1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
soli100 g
masła2 -3 łyżki
mioduSer przepuścić przez maszynkę jeden raz, dodać
jajko, wymieszać, na koniec przesiać
mąkę i dokładnie wymieszać masę na gładkie ciasto. Uformować wałki, lekko spłaszczyć, kroić ukośnie. Rzucać kluski na gotującą się
wodę i gotować ok. 5 min.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
miód i lekko podgrzać ale tylko do momentu rozpuszczenia się
miodu i połączenia składników. Takim sosem polewać kluski.Smacznego:)