Wykonanie
Ciasteczka lubi prawie każdy. Jednak małym dzieciom dość trudno przygotować coś smacznego i bez dosładzania. Do perfekcji opanowałam pieczenie wytrawnych, warzywnych wypieków (z
tortami włącznie). Zamiast białego czy
brązowego cukru do
ciastek można wykorzystać
miód. Wcześniej jednak należy sprawdzić, czy dziecko nie jest na niego uczulone.90-100 g
mąki pszennej20 g
miodu20 g
masła1
jajko1/4 łyżeczki
cynamonu cejlońskiego (zawiera znacznie mniej kumaryny niż powszechnie dostępna
przyprawa otrzymywana z cynamonowca wonnego Cinnamomum cassia)
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
miód,
cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
jajko, ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesianą
mąkę.Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinamy
ciasteczka (nie większe niż 3 cm).
Ciastka pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.