ßßß Cookit - przepis na Praktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!

Praktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Jakieś dwa i pół lub trzy tygodnie temu zrobiłam dla Was eksperyment. Na pewno widzieliście gotowe mieszanki do wypieku ciast, te do których dodaje się tylko tłuszcz, mleko, wodę i jajka. Moją uwagę zwróciła mieszanka do wypieku piernika. Pomyślałam wtedy czy z takiej mieszanki można byłoby upiec ciasteczka ? Jak się okazuje można, wychodzą z niej idealne dojrzewające pierniczki, nie martwicie jeśli je teraz zrobicie do świąt będą idealne, chociaż połowa moich już gdzieś w brzuchach się zapodziała, po samym upieczeniu : )
Składniki na ok 60 sztuk:
400 g mieszanki do wypieku piernika ( np. Gellwe, dr Oetker, czy innej)
200 g mąki pszennej*
50 g masła
150 g miodu
2 średnie jaja
lukier królewski do dekoracji
*Jeśli chcemy aby pierniczki były słodsze zastąpmy mieszanką piernikową.
Przygotowanie:
Do mieszanki dodajemy mąkę, łączymy dokładnie.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcieramy aby powstały grudki.
Wlewamy lekko podgrzany, tak aby był płynny miód, mieszamy i wbijamy jaja.
Ciasto wyrabiamy, jeśli trzeba podspujemy je mąką.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Radzę Wam zrobić je z podwójnej ilości składników, znikają baaaardzo szybko, smakują
Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na ok 5 mm po czym wkładamy na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, bo bardzo rosną, ja może ułożyłam za blisko i niektóre sztuki się posklejały.
Pieczemy w 180 stopniach do 190, zależy od piekarnika, przez 5-8 minut.
Studzimy i dekorujemy!
Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną!
Sprytny sposób na pyszne pierniczki, myślę, że można znaleźć dobrą gotową mieszankę bez nadmiaru sztucznych barwników i konserwantów
Powiązane notki:
Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/03/praktyczne-porady-pierniczki-dojrzewajace-z-5-skladnikow