Wykonanie
Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne
ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie.
składniki na około 50-60 sztuk3 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
przyprawy do piernika1
jajko120 g
masła1/2 szklanki
miodu1/2 szklanki
cukruszczypta
soliperełki
cukrowepisaki cukrowe lub kolorowy
lukierprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę razem ze szczyptą
soli, dodajemy
przyprawę do piernika, miękkie
masło, wsypujemy
cukier i wlewamy
miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto.Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy
ciasteczka.Gotowe
ciasteczka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.Upieczone pierniczki bardzo dokładnie studzimy a następnie dekorujemy kolorowym lukrem i perełkami cukrowymi.