ßßß Cookit - przepis na PIERNIKI Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI

PIERNIKI Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI

nazwa

Wykonanie

Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników.
Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni (u mnie zazwyczaj w metalowej puszce) są miękkie i bardzo aromatyczne.
Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie listopada.
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, chociaż można znaleźć go na wielu innych blogach.
Składniki:
500 g miodu naturalnego
1 i 1/3 szklanka cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
60g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Miód, cukier i masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz płynną, wystudzoną zawartość rondelka. Ciasto starannie wyrobić (mikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.
Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki.
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/12/pierniki-z-bloga-moje-wypieki.html