Wykonanie
Długo przymierzałam się do zrobienia tego piernika, to znaczy takiego piernika który przed zrobieniem musi leżakować. Zawsze go przekładałam na następny rok bo albo już było za późno, albo czasu brak, ale w tym roku przeglądając blogi natknęłam się na ten przepis na piernika staropolskiego z blogu Messy Bakery i postanowiłam go wypróbować, oczywiście i tak mam lekkie obsuniecie z czasem, ale mimo to zrobiłam to ciasto wczoraj, teraz sobie leżakuje w chłodzie i czeka, aż nadejdą święta Bożego Narodzenia.Składniki:1 kg
mąki pszennej500 gramów
miodu naturalnego250 gramów
masła250 gramów
cukru125 mililitrów
mleka3
jajka2
przyprawy do piernika3 łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżeczki
soliMiód,
cukier oraz
masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia
masła i
cukru.Następnie wszystko wystudzamy. Do wystudzonej masy dodajemy
mąkę pszenną wymieszaną razem z
przyprawą do piernika,
sodęoczyszczoną rozpuszczoną w
mleku,
jajka oraz
sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni Smacznego !!!
Miód,
cukier i
masło.
Podgrzewanie.
Podczas gotowania.
Mąka i
przyprawa do piernika.
Po wymieszaniu.
Mąka z
przyprawą,
miodem z
cukrem i
masłem oraz
mleko ze
sodą ,
solą i
jajkami.
Ciasto na piernik.