ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski faza I leżakowanie

Piernik staropolski faza I leżakowanie

nazwa

Wykonanie

Długo przymierzałam się do zrobienia tego piernika, to znaczy takiego piernika który przed zrobieniem musi leżakować. Zawsze go przekładałam na następny rok bo albo już było za późno, albo czasu brak, ale w tym roku przeglądając blogi natknęłam się na ten przepis na piernika staropolskiego z blogu Messy Bakery i postanowiłam go wypróbować, oczywiście i tak mam lekkie obsuniecie z czasem, ale mimo to zrobiłam to ciasto wczoraj, teraz sobie leżakuje w chłodzie i czeka, aż nadejdą święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
500 gramów miodu naturalnego
250 gramów masła
250 gramów cukru
125 mililitrów mleka
3 jajka
2 przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru.
Następnie wszystko wystudzamy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę
oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni Smacznego !!!
Miód, cukier i masło.
Podgrzewanie.
Podczas gotowania.
Mąka i przyprawa do piernika.
Po wymieszaniu.
Mąka z przyprawą, miodem z cukrem i masłem oraz mleko ze sodą , solą i jajkami.
Ciasto na piernik.
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/11/Piernik-staropolski-faza-I-lezakowanie.html