Wykonanie
Miękną w ciągu 2 - 3 dni, szybkie i łatwe do wykonania. Porcja na dwie blachy (te z wyposażenia piekarnika).
przepis z moimi małymi zmianami od Asi225 gramów
miodu125 gramów
cukru50 gramów
masła1
jajo0,5 kg
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
solidowolna dekoracja
polewa czekoladowaW rondlu rozgrzać
miód z
cukrem i
masłem, dosypać
przyprawę do piernika, mieszać, by wszystkie składniki się połączyły (nie dopuszczać do zagotowania).Masę przestudzić do temperatury pokojowej.Całe
jaja rozmącić ze szczyptą
soli, dodać do masy miodowej, wymieszać dokładnie.Następnie stopniowo dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić sobie na 2- 3 części.Na omączonej stolnicy wałkować je na grubość około 0 , 5 cm, foremką wykrawać pierniczki. Układać w około 4 cm odstępach od siebie.Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.UWAGA: Nie pieczcie ich zbyt długo, bo będą dłużej miękły ! :)