Wykonanie
Dziś przepis na promocyjne pierniczki, które powędrowały na świąteczny kiermasz :)
Wszystkiego wyszło baaardzo dużo. Część spakowałem w cztery paczuszki po ok. 20 pierniczków, które poszły na sprzedaż. Z reszty zrobiłem
siedem mniejszych sakiewek i w formie promocji rozdałem znajomym ^^składniki:3/4 kostki
masła2/3 szklanki
cukru1,5 szklanki
miodu500 g
mąki pszennej20 g
przyprawy do pierników (jedno opakowanie)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajkowykonanie:
Masło,
miód i
cukier rozpuścić w rondelku do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać
proszek do pieczenia,
przyprawę do pierników, dodać
jajko i lekko ostudzoną masę. Wymieszać składniki i stopniowo dodawać
mąkę. Wyroić ciasto ręką i odstawić na ok. 30 minut do stwardnienia. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać jeszcze
mąki, ale żeby ciasto nie było zbyt twarde.Ciasto rozwałkować na blaszce na grubość mniej niż 1 cm (wtedy są cienkie, lekkie, delikatne i kruche, sprawiają wrażenie, że nie mają żadnych kalorii :) ). Foremkami wyciąć kształty.Usunąć z blaszki niepotrzebne ciasto. Przed tą czynnością polecam wystawić całość za okno (jeśli temperatura jest na minusie) lub do zamrażarki na nie więcej niż 5 minut. Wtedy ciasto stwardnieje lekko i łatwiej będzie pozbyć się tych niepotrzebnych kawałków. Schłodzone ciasto odchodzi od blaszki błyskawicznie.Pierniczki piec w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut. Do lekko złotego koloru.Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Dopiero zimnie zdejmować z blachy. Wtedy są już twarde i można je bez problemu przenosić.Na koniec można dekorować je lukrem :)
Zebranie całego materiału...
Podział na grupy, a
potem na kupki do pakowania ;)
Drukowanie etykietek reklamowych...
I już popakowane porcje :)