Wykonanie
Oprócz miękkich Piernikowych
serc lubię bardzo te kruche pierniczki, w szwedzkim stylu. Nazwa Pepparkakor wywodzi się od
pieprzu, który niegdyś był do nich dodawany oprócz innych przypraw korzennych. Pierwsze pierniczki zostały najprawdopodobniej upieczone w Szwecji około roku 1300, kiedy to
przyprawy do piernika znalazły się na liście wydatków związanych z przygotowaniami do ślubu króla Magnusa Erikssona z Blanką z Namur w 1334 roku. Początkowo pierniki uważano za lek i sprzedawano je w aptekach. Miały podobno
mieć zbawienny wpływ przy leczeniu nerwowości.:) Dzisiejsze przepisy niewiele się różnią od tych średniowiecznych. Wówczas
pieprz oraz inne
przyprawy były oznaką bogactwa, i nie każdego było na nie stać. Dziś to się na szczęście zmieniło, możemy zatem cofnąć się na chwilę w czasie i dzięki pierniczkom poczuć smaki, jakie jadano prawie 1000 lat temu.
500 g
mąki pszennej200 g
masła200 g
cukru1
jajko2 łyżki
miodu2 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki ciemnego
kakao1 łyżka
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej (
sody do pieczenia)szczypta
soliMasło rozpuścić z łyżką
mleka. Przelać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodać
cukier,
sól,
miód,
przyprawę do piernika,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę oraz
jajko. wymieszać. Dodać
mąkę i wyrobić elastyczne ciasto.Ciasto wałkować na grubość ok 4 mm i wycinać
ciasteczka. Ciasto jest bardzo plastyczne, więc nie ma z tym kłopotów.
Ciasteczka przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 12 minut ( w zależności od grubości) w piekarniku nagrzanym do 200 st.Z tej porcji wyszło mi 50 piernikowych
serc.