ßßß Cookit - przepis na Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający

nazwa

Wykonanie

Połowa listopada to najwyższa pora, aby zarobić ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Do Świąt pozostało zaledwie 6 tygodni!
Tak, tak!
Jesli tak jak ja zamierzacie rozkoszować się w te Święta smakiem tego piernika, szybko zakasajcie rękawy i do kuchni marsz! :)
Ciasto potrzebuje kilku dobrych tygodni, aby dojrzeć, nie ma więc co zwlekać. A im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje i gęstnieje, tym mniej mąki trzeba więc będzie do niego dosypać przed samym pieczeniem.
Jako miłośniczka pierników wszelakich nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia i zimy bez korzennych aromatów roznoszących się po domu, zapewniam więc, że to nie ostatnia piernikowa propozycja w tym sezonie.
Poniższy przepis znajdziecie na wielu stronach internetowych; ja nieco zmodyfikowałam ten opublikowany przez Dorotę .
500 g naturalnego miodu
1 szklanka cukru
460 g mąki pszennej
300 g mąki owsianej
240 g mąki żytniej (typ 720)
3 duże jaja
200 g masła
pół szklanki śmietany 18%
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ciemnego kakao
2 czubate i pół płaskiej łyżki domowej przyprawy do piernika (lub 40 g przyprawy gotowej)
Miód, cukier oraz masło umieść w dużym rondlu i podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników.
Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, śmietanę, sól i jajka, mieszając wszystko dokładnie- ciasto jest dosyć gęste, jednak mieszanie nie powinno przysporzyć Wam trudności.
Wyrobione ciasto przełóż do szklanej lub kamionkowej miski, nakryj szczelnie ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (spiżarnia, lodówka) na 5-6 tygodni.
W tym czasie ciasto zgęstnieje, nabierze głebokiego smaku i będzie gotowe do dalaszej obróbki.
Piernik należy piec kilka dni przed Świętami.
C.d.n.
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/11/piernik-dojrzewajacy-staropolski-cz-i.html