Wykonanie
Mój pierwszy torcik tego typu. Pierwszy raz zrobiłam sama masę z pianek marshmallow (podobna jest do masy cukrowej).Jeszcze muszę trochę poćwiczyć,ale jak na pierwszy raz wydaję mi się,że było ok. Za jakiś czas mam w planach zrobić masę
cukrową,,a czy wyjdzie,to się okaże.Torcik zrobiłam na urodziny mojego synka. Wybaczcie jakość zdjęć,jest ich nie wiele,,po prostu nie było na,to czasu. Urodziny i Wielkanoc w jednym...miałam co robić.Składniki:Ciasto:4
jajka200 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka z połowy
cytryny250 g
oleju rzepakowego250 g
mąki pszennejPoncz:1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
syropu brzoskwiniowego z puszkiMasa:250 g
mascarpone250 g kremówki3 połówki
brzoskwiń z puszki1 łyżka
cukru pudruMasa na wierzch i boki
tortu:125 ml
mleka1
żółtko50 g
gorzkiej czekolady50 g
cukru0,5 łyżeczki
cukru waniliowego10 g
mąki ziemniaczanej125 g
masłaDodatkowo:100 g
gorzkiej czekolady40 ml kremówki40 g
masłamasa z pianek marshmallow, przepis znajdziecie tutaj masa z pianek
wafelki czekoladowe,rurki
waflowe ,
czekoladki itpCiasto:
Jajka ubij z
cukrem. Cały czas miksując powoli dodawaj
olej,następnie dodaj
skórkę z cytryny.Zmniejsz obroty miksera i dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Dno tortownicy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.Ciasto piecz w 180 C przez ok. 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się przypieka przykryj folią aluminiową. Gotowe ciasto zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmij je i odstaw by przestygło.Z masy piankowej przygotuj
świnki.Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty.Masa:
Mascarpone i kremówkę przełóż do miski i zmiksuj razem na puszystą masę. Pod koniec dodaj
cukier puder.
Brzoskwinie pokrój w kostkę,dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.Jeden blat ciasta wyłóż na tortownicę nasącz ponczem. Rozsmaruj połową masy i przykryj
ciastem. Ponownie nasącz ponczem i wyłóż pozostałą masę. Przykryj
ciastem i ponownie nasącz ponczem.Masa na wierzch i boki:Połowę
mleka zagotuj z
cukrem. Pozostałe
mleko wymieszaj z
żółtkiem,
mąką i
cukrem. Dodaj do gotującego się
mleka i ugotuj
budyń. Gotowy
budyń przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu. Odstaw by przestygł.
Masło utrzyj na puszystą masę,nie przerywając stopniowo dodawaj
budyń. Następnie dodaj rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę.Gotową masą posmaruj wierzch i boki
tortu.Boki
tortu wyłóż np. czekoladowymi
wafelkami iwstaw do lodówki.Przygotuj polewę:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj kremówkę oraz
masło.Rozpuść w kąpieli
wodnej.Polewę odstaw by przestygła. Gdy zacznie gęstnieć rozsmaruj nią wierzch
tortu. Na
czekoladę wyłóż
świnki.
Oczywiście zamiast świnek możecie zrobić np. hipcie,pszczółki,żabki albo zwierzątka zamieć na kolorowe
cukierki.Przepis na tort pochodzi ze strony Domowe wypieki