ßßß Cookit - przepis na Tort świnki w błocie

Tort świnki w błocie

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy torcik tego typu. Pierwszy raz zrobiłam sama masę z pianek marshmallow (podobna jest do masy cukrowej).Jeszcze muszę trochę poćwiczyć,ale jak na pierwszy raz wydaję mi się,że było ok. Za jakiś czas mam w planach zrobić masę cukrową,,a czy wyjdzie,to się okaże.
Torcik zrobiłam na urodziny mojego synka. Wybaczcie jakość zdjęć,jest ich nie wiele,,po prostu nie było na,to czasu. Urodziny i Wielkanoc w jednym...miałam co robić.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
250 g oleju rzepakowego
250 g mąki pszennej
Poncz:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki syropu brzoskwiniowego z puszki
Masa:
250 g mascarpone
250 g kremówki
3 połówki brzoskwiń z puszki
1 łyżka cukru pudru
Masa na wierzch i boki tortu:
125 ml mleka
1 żółtko
50 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
10 g mąki ziemniaczanej
125 g masła
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
40 ml kremówki
40 g masła
masa z pianek marshmallow, przepis znajdziecie tutaj masa z pianek
wafelki czekoladowe,rurki waflowe ,czekoladki itp
Ciasto:
Jajka ubij z cukrem. Cały czas miksując powoli dodawaj olej,następnie dodaj skórkę z cytryny.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
Ciasto piecz w 180 C przez ok. 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się przypieka przykryj folią aluminiową. Gotowe ciasto zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmij je i odstaw by przestygło.
Z masy piankowej przygotuj świnki.
Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty.
Masa:
Mascarpone i kremówkę przełóż do miski i zmiksuj razem na puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier puder.
Brzoskwinie pokrój w kostkę,dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj.
Jeden blat ciasta wyłóż na tortownicę nasącz ponczem. Rozsmaruj połową masy i przykryj ciastem. Ponownie nasącz ponczem i wyłóż pozostałą masę. Przykryj ciastem i ponownie nasącz ponczem.
Masa na wierzch i boki:
Połowę mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkiem,mąką i cukrem. Dodaj do gotującego się mleka i ugotuj budyń. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu. Odstaw by przestygł.
Masło utrzyj na puszystą masę,nie przerywając stopniowo dodawaj budyń. Następnie dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Gotową masą posmaruj wierzch i boki tortu.Boki tortu wyłóż np. czekoladowymi wafelkami i
wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj kremówkę oraz masło.Rozpuść w kąpieli wodnej.Polewę odstaw by przestygła. Gdy zacznie gęstnieć rozsmaruj nią wierzch tortu. Na
czekoladę wyłóż świnki.
Oczywiście zamiast świnek możecie zrobić np. hipcie,pszczółki,żabki albo zwierzątka zamieć na kolorowe cukierki.
Przepis na tort pochodzi ze strony Domowe wypieki
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2016/04/tort-swinki-w-bocieci.html