ßßß Cookit - przepis na Tort malinowy

Tort malinowy

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na tort malinowy- wspaniałe połączenie owoców, mascarpone i czekolady. Przygotowałam go specjalnie z okazji urodzin mojej mamy. Jej smakował. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Lekko orzeźwiający, mocno malinowy i rozpływający się w ustach. Polecam!
Na ciasto:
Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki na jeden placek:
· 2 jajka
· 40 g cukru waniliowego
· 60 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka oleju rzepakowego
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej odejdzie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg przez ok. 15- 16 minut.
· ok. 350 g dżemu malinowego
Kiedy placki przestygną smarujemy je cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok- posłuży nam jako górna warstwa tortu.
Masa malinowa:
· 500 g malin
· ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
· duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
· czubata łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
· 1/2 szklanki mleka
· 400 g miękkiego masła
Maliny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się malin. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa "pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń malinowy. Gotową masę malinową przekładamy na ciasto posmarowane dżemem.
· ok. 500-700 g malin
Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.
Masa mascarpone:
· 200 g miękkiego masła
· 750 g serka mascarpone
· 4 łyżki cukru
· sok z 1 dużej cytryny
· 3 śmietan fixy lub 3 łyżki mleka w proszku (dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie wodą)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.
Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania boków tortu oraz ozdobnych rozetek na wierzchu ciasta.
Na masę mascarpone układamy odłożony wcześniej placek- w taki sposób, aby strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
· tabliczka mlecznej czekolady
· tabliczka gorzkiej czekolady
· duża łyżka masła
· 4 łyżki mleka.
Całość topimy nad kąpielą wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch tortu. Pozostałą czekoladą faszerujemy całe maliny. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za pomocą trzonka od małej łyżeczki.
Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy wierzch tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na bokach tortu.
· galaretka truskawkowa/malinowa
Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort.
Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/tort-malinowy.html