Wykonanie
Dziś przepis na tort malinowy- wspaniałe połączenie
owoców,
mascarpone i
czekolady. Przygotowałam go specjalnie z okazji urodzin mojej mamy. Jej smakował. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Lekko orzeźwiający, mocno malinowy i rozpływający się w ustach. Polecam!
Na ciasto:Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki na jeden placek:· 2
jajka· 40 g
cukru waniliowego· 60 g
mąki pszennej· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 1 łyżka
oleju rzepakowegoJajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
olej. Całość wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej odejdzie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg przez ok. 15- 16 minut.· ok. 350 g
dżemu malinowegoKiedy placki przestygną smarujemy je cienką warstwą
dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok- posłuży nam jako górna warstwa
tortu.Masa malinowa:· 500 g
malin· ok. 12 łyżek
cukru - ilość
cukru zależy od tego, jak słodkie mamy
owoce· duży
budyń waniliowy (na 3/4 l
mleka)· czubata łyżka
mąki ziemniaczanej· 2
żółtka· 1/2 szklanki
mleka· 400 g miękkiego
masłaMaliny i
cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy,
mąkę oraz
żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
malin. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa "pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić
malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny
budyń malinowy. Gotową masę
malinową przekładamy na ciasto posmarowane
dżemem.· ok. 500-700 g
malinNa tak przygotowanym cieście układamy całe
maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji
tortu.Masa
mascarpone:· 200 g miękkiego
masła· 750 g
serka mascarpone· 4 łyżki
cukru· sok z 1 dużej
cytryny· 3
śmietan fixy lub 3 łyżki
mleka w proszku (dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie
wodą)
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
serek oraz
sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy
śmietan fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.Na masę
malinową i
maliny wykładamy połowę masy
mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania
boków tortu oraz ozdobnych rozetek na wierzchu ciasta.Na masę
mascarpone układamy odłożony wcześniej placek- w taki sposób, aby strona z
dżemem przykryła masę. Boki
tortu smarujemy połową pozostałej masy
mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:· tabliczka
mlecznej czekolady· tabliczka
gorzkiej czekolady· duża łyżka
masła· 4 łyżki
mleka.Całość topimy nad kąpielą
wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch
tortu. Pozostałą
czekoladą faszerujemy całe
maliny. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za pomocą trzonka od małej łyżeczki.Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą
mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy wierzch
tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy wypełnione
czekoladą maliny. Połówki
malin przyklejamy do masy
mascarpone na bokach
tortu.·
galaretka truskawkowa/malinowa
Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej
wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już
galaretką smarujemy
maliny zdobiące nasz tort.Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!