Wykonanie
Przepyszny,
czekoladowy torcik z
wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty.
Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają
wiśnie skąpane w gęstym
syropie - istna poezja dla podniebienia.
Biszkopt:4
jajka150 g
cukru70 g
mąki pszennej tortowej25 g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml
syropu po wiśniach w zalewie25 ml
wody2 łyżki
cukru pudrułyżeczka
mąki ziemniaczanej250 g
wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Masa Czekoladowa:5
żółtekcukier waniliowy3 łyżki
mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru220 g
masła50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiejłyżka
kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)
Biszkopt:Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową,
kakao i
proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 -180°C . Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Masa Czekoladowa:
Do
mleka dodajemy
cukier,
budyń w proszku,
mąkę i
cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Połamaną
czekoladę rozpuszczamy z łyżką
masła, studzimy do momenty gdy
czekoladą całkowicie ostygnie jednak nadal pozostanie płynna.
Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy
budyń. Powoli, ciągle ubijając wlewamy
czekoladę, wsypujemy
kakao i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Masa wiśniowa:
Syrop podgrzewamy. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy
mąkę ziemniaczaną w wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę
wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się
syropu. Ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia, a następnie wrzucamy
wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Na dolny
biszkopt wykładamy masę
wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na
wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym
biszkoptem.Ciasto ponczujemy
likierem wiśniowym (lub
wódką wymieszaną z
syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą
czekoladową.Tort możemy udekorować
bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą
czekoladą.