Wykonanie
Składniki :ciasto parzone:1 szklanka
wody150 g
margaryny1 szklanka
mąki pszennej5
jajek15 g
proszku do pieczeniamasa budyniowa :3 szklanki
mleka200 g
masła¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego80 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej2
żółtkacukier puder do dekoracji
ciasto parzone :
Wodę zagotowujemy z
margaryną w średnim rondlu. Garnek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Rondel stawiamy z powrotem na palnik i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, około 2-3 minuty. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego ciasta, cały czas miksując, dodajemy po jednym
jajku. Powstałą masę dzielimy na pół.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 C. Prostokątną formę o wymiarach 35x24cm wykładamy papierem do pieczenia Połowę ciasta rozprowadzamy łyżką na płaską warstwę.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy kolejne 20 minut. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.masa budyniowa : 2 szklanki
mleka i
cukier zagotowujemy. Pozostałe
mleko mieszamy dokładnie z
żółtkami,
cukrem waniliowym i obydwoma rodzajami
mąki. Dodajemy do gotującego się
mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy około minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.Miękkie
masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo ostudzony
budyń.Gotową masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta. Przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Gotową karpatkę posypujemy
cukrem pudrem.