Wykonanie
delikatne, lekkie ciasto i puszysta budyniowa masa. co tu dużo mówić... czego chcieć więcej?Składniki na ciasto:1 szklanka
wody150g
margaryny1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka
mąki pszennej5
jajekszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaWodę zagotowujemy razem z
margaryną i
cukrem waniliowym. Ściągamy garnek z ognia i wsypujemy
mąkę, ciągle mieszając. Garnek znowu stawiamy na gazie i ciągle mieszając gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Tak przygotowane ciasto ostawiamy do wystygnięcia.Kiedy ciasto będzie już wystudzone, rozcieramy je mikserem i dodajemy po jednym
jajku ciągle miksując. Na samym końcu dodajemy
sól i
proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą połowę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Gdy ciasto się piecze, my możemy przygotować masę.Potrzebne będą:3 szklanki
mleka¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego4 kopiate łyżki
mąki pszennej4 kopiate łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka200g
masła w temperaturze pokojowejZagotowujemy 2 szklanki
mleka i
cukier. Pozostałe
mleko mieszamy dokładnie z
żółtkami,
cukrem waniliowym i
mąkami - ja zrobiłam to blenderem, aby nie było żadnych grudek. Dodajemy do gotującego się
mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy około jedną minutę, ciągle mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie
masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny
budyń.Masę budyniową rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta, przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki, na co najmniej 2 godz.Gotowe posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)źródło