ßßß
Przepis znaleziony na Domowych Wypiekach, według mnie jest idealny. Od tej pory robię karpatkę, tylko z tej receptury. Gorąco polecam :-)Składniki: na ciasto:1 szkl. wody15 dag margaryny1 szkl. mąki pszennejszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek na krem:3 szkl. mleka1 szkl. cukru1 cukier waniliowy25 dag masła2 żółtka4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie:Najpierw przygotować ciasto. Zagotować wodę z margaryną, ściągnąć garnek z ognia i dodać mąkę, cały czas mieszając. Garnek postawić na piecu i gotować ok. 3 minut. Ciasto wystudzić po czym cały czas miksując dodawać po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.Ciasto podzielić na dwie części, każdą połowę wyłożyć na prostokątną dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut.Następnie przygotować masę. 2 szklanki mleka i cukier zagotować, a pozostałe mleko dokładnie wymieszać z obiema mąkami, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać do gotującego się mleka i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem, po czym dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując.Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i wstawić do lodówki.Po wyjęciu z lodówki, posypać na wierzchu cukrem pudrem.Smacznego :-)