Wykonanie
Przepis znaleziony na Domowych Wypiekach, według mnie jest idealny. Od tej
pory robię karpatkę, tylko z tej receptury. Gorąco polecam :-)Składniki: na ciasto:1 szkl.
wody15 dag
margaryny1 szkl.
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek na krem:3 szkl.
mleka1 szkl.
cukru1
cukier waniliowy25 dag
masła2
żółtka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Najpierw przygotować ciasto. Zagotować
wodę z
margaryną, ściągnąć garnek z ognia i dodać
mąkę, cały czas mieszając. Garnek postawić na piecu i gotować ok. 3 minut. Ciasto wystudzić po czym cały czas miksując dodawać po
jajku, szczyptę
soli i
proszek do pieczenia.Ciasto podzielić na dwie części, każdą połowę wyłożyć na prostokątną dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut.Następnie przygotować masę. 2 szklanki
mleka i
cukier zagotować, a pozostałe
mleko dokładnie wymieszać z obiema
mąkami,
żółtkami i
cukrem waniliowym. Dodać do gotującego się
mleka i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć mikserem, po czym dodawać po łyżce zimny
budyń, cały czas miksując.Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i wstawić do lodówki.Po wyjęciu z lodówki, posypać na wierzchu
cukrem pudrem.Smacznego :-)