ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju

Fale Dunaju

nazwa

Wykonanie

Dwukolorowe ciasto, zatopione w nim owoce, krem budyniowy, polewa czekoladowa...klasyka:)
Ciasto:
250 g masła
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce (ja dałam wypestkowane wiśnie)
Masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Ubić pianę, delikatnie łyżką połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Jasna część wyłożyć na blaszkę, do drugiej wsypać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać. Wyłożyć na jasną część. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu. Piec 45 min w 190 st (do suchego patyczka).
Krem:
250 g masła
0,5 l mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ciasto.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/04/fale-dunaju.html