Wykonanie
            Z cyklu Słodka niedziela dziś będzie karpatka. Ciasto dzieciństwa, którego tak dawno nie było na moim 
stole ;)Karpatkaprzepis na blachę o wymiarach 32cm x 23cmŹródło

CIASTO:1 szklanka 
wodypół kostki 
masła (125 g)1 szklanka 
mąki pszennej5 
jajek1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaMasło rozpuścić w garnku, dolej 
wodę, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsyp 
mąkę, ucieraj aż powstanie gęsta masa. Pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Następnie do masy wibj 
jajka i dodaj 
proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.Blachę wysmaruj 
masłem i obsyp 
kaszą manną, aby ciasto nie przywarło do blachy. Jedn. ą część ciasta wyłóż na blachę. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Najlepiej jeśli po wyłączeniu piekarnika pozostawisz ciasto jeszcze wewnątrz na parę minut. Tak samo zrób z druga częścią ciasta.KREM3 szklanki 
mleka3/4 szklanki 
cukru1/2 kostki 
masła1 
cukier waniliowy4 łyżki 
mąki pszennej,5 łyżek 
mąki ziemniaczanej4 
jajkaDwie szklanki 
mleka wlej do rondla z grubym dnem, dodaj 
masło i 
cukry. Zagotuj.Pozostałą szklankę 
mleka zmiksuj z 
jajkami, 
mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj tę masę do gorącego 
mleka. Gotuj jeszcze 1-2 minuty, cały czas energnicznie mieszając, tak aby nie porobiły się grudki.WYKOŃCZENIEGorący krem wylej na jeden, upieczony spód ciasta, przykryj drugą wasrtwą ciasta. Pozostaw do wystygnięcia na mniej więcej godzinę, a następnie przełóż do lodówki, tak aby ciasto sie schłodziło.Podawaj opruszone 
cukrem pudrem.