Wykonanie
Z cyklu Słodka niedziela dziś będzie karpatka. Ciasto dzieciństwa, którego tak dawno nie było na moim
stole ;)Karpatkaprzepis na blachę o wymiarach 32cm x 23cmŹródło
CIASTO:1 szklanka
wodypół kostki
masła (125 g)1 szklanka
mąki pszennej5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło rozpuścić w garnku, dolej
wodę, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsyp
mąkę, ucieraj aż powstanie gęsta masa. Pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Następnie do masy wibj
jajka i dodaj
proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.Blachę wysmaruj
masłem i obsyp
kaszą manną, aby ciasto nie przywarło do blachy. Jedn. ą część ciasta wyłóż na blachę. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Najlepiej jeśli po wyłączeniu piekarnika pozostawisz ciasto jeszcze wewnątrz na parę minut. Tak samo zrób z druga częścią ciasta.KREM3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1/2 kostki
masła1
cukier waniliowy4 łyżki
mąki pszennej,5 łyżek
mąki ziemniaczanej4
jajkaDwie szklanki
mleka wlej do rondla z grubym dnem, dodaj
masło i
cukry. Zagotuj.Pozostałą szklankę
mleka zmiksuj z
jajkami,
mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj tę masę do gorącego
mleka. Gotuj jeszcze 1-2 minuty, cały czas energnicznie mieszając, tak aby nie porobiły się grudki.WYKOŃCZENIEGorący krem wylej na jeden, upieczony spód ciasta, przykryj drugą wasrtwą ciasta. Pozostaw do wystygnięcia na mniej więcej godzinę, a następnie przełóż do lodówki, tak aby ciasto sie schłodziło.Podawaj opruszone
cukrem pudrem.