ßßß
            
        
KarpatkaCiasto parzone1 szklanka wody125g masła5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąkiZagotować szklankę wody z masłem, dodać szklankę mąki i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić.Krem2 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru waniliowego3/4 szklanki cukru1 łyżka ekstraktu z waniliimasło 200gZagotować jedną szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance zimnego mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki. Całość chwilę gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu, rozcierać ewentualne grudki. Dodać ekstrakt z wanilii i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Upieczone ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.