Wykonanie
Eklerki to
ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki,
ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.Ciasto:4
jajka100 g
masłaszklanka
mąki pszennejszklanka
wodyszczypta
soliłyżka
cukrułyżka
wódkiKrem:500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru2
żółtkacukier waniliowy150 ml
śmietanki kremówki 30%Polewa Czekoladowa:90 g
czekolady gorzkiej60 g
masłaCiasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem po czym wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy, dodajemy
cukier oraz
alkohol i miksujemy stopniowo dodając
jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości ok. 3-4cm x 7-8 cm i wysokości ok. 3-4 cm (w dość dużych odstępach).Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach.Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku,
mąkę ziemniaczaną oraz
żółtka - dokładnie mieszamy.Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do budyniu delikatnie miksując.Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia.Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią
ciastka.
Polewa Czekoladowa:Połamaną
czekoladę wraz z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Strużkami
czekolady polewamy przygotowane eklerki.